Kismamák és a nap

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKedves SzupeRmamik!

Itt a csodás nyár, a napocska aranyló, meleg sugarai csak úgy csalogatják az embert a strandra, biciklizni, gyerkőcökkel játszóterezni, vagy csupán csak sétálni. A mindennapok során kevesebbet figyelünk általában a nap káros sugarai elleni védekezésre, mint nyaraláskor, strandoláskor. Pedig jobban tennénk, ha munkába menet is gondolnánk bőrünk egészségére, különösen akkor, ha éppen várandósok vagyunk.

Amikor ugyanis babát várunk, testünk komoly hormonális változásokon megy át, hiszen ezt pontosan tudjuk. Ezek a változások pedig életre hívhatják a májfoltokat. De mi is a májfolt tulajdonképpen? A bőr erőteljesebb pigmentációja, mely nap hatására hasonlóan a szeplőkhöz sötétedik, majd a téli időszakban kissé kivilágosodik. Eltűnni azonban sajnos nem fog magától, sőt, még a komoly kozmetikai kezelések sem jelentenek 100%-os garanciát arra, hogy végleg elbúcsúzhatunk a nem kívánt foltoktól.

Terhesség során legtöbbször abban az esetben alakulnak ki a foltocskák, ha a kismama sokat napozik, szoláriumozik, illetve sokat tartózkodik a napon. A májfoltok ebben az állapotban általában a száj körül jelennek meg, de előfordulhatnak az arcon, homlokon is.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük kialakulásukat?

  • Használjunk magas faktorszámú naptejet arcunkon.
  • Ha tehetjük, húzódjunk árnyékba, amikor csak lehet.
  • Ha kirándulni, túrázni indulunk, vagy sétálunk, viseljünk kalapot, baseball sapkát, amely kitakarja az arcot.
  • Ebben az időszakban kerüljük a szoláriumokat. A Babának sem tesz igazán jót az erős sugárzás, így nem csak magunkkal, Vele is jót teszünk. (Egyébként a nőgyógyászok 99%-a óvva int a terhesség alatti szolizástól, elsősorban nem a mi szépségünk, hanem a Baba egészsége miatt.)

Mit tehetünk, ha mégis kialakulnak a foltocskák?

Semmiképpen ne essünk kétségbe, hiszen számos kezelés létezik már, melyek hatékonyan veszik fel a harcot a pigmentfoltokkal. Ezekkel azonban várjunk a Baba világra jöttéig. Egyes kozmetikusok türelemre intenek egészen a szoptatási időszak végéig abban az esetben, ha savas hámlasztást szeretnénk bőrünkön végeztetni.

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment