Megrázó…

A minap lelkesen hallgattam kedvenc rádióállomásomat. A hírekben azonban egy elképesztő információ szerepelt, mely szerint az angol gyermekek körében háborús betegségek ütötték fel fejüket. Olyan elfeledett kórok jelentek meg tömegesen újra, mint a skorbut vagy az angolkór, melyek az ipari forradalom, majd pedig a két világháború időszakában voltak elterjedt. Mindkét betegség a hiányos, nem megfelelő táplálkozáson alapszik. A brit orvosok szerint az emberek nagy része úgy táplálkozik, ahogyan 100 évvel ez előtt, vagyis a lakosság több mint fele minőségi éhező. Az óriási probléma azonban az, hogy míg az ínséges időben a rossz táplálkozás a szegénységnek és élelmiszerhiánynak volt köszönhető, napjainkban az ok az emberek szabad választása. A gyorséttermi ételek, valamint a mikrohullámú sütőben elkészíthető gyorsfagyasztott szemét ugyanis nem tartalmaz vitaminokat, rostot és még sorolhatnánk, ellenben telített zsírokat, sót minden mennyiségben és temérdek kalóriát viszont annál inkább.
A kérdés csupán az, hogy hol van a szülő, amikor a gyermeke skorbutot kap, melynek oka a C-vitamin hiány. Hiszen ez a betegség a nagy földrajzi felfedezések idején volt elterjedt a tengerészek körében, s később egyszerű savanyított káposzta fogyasztással elejét lehetett venni.
Sajnos mára már a nők nem csupán édesanyák és a háztartás felelősei, így tökéletesen érthető, hogy nem marad sem annyi idő, sem pedig energia a főzésre, mint déd- és ükanyáink korában. (Persze azt is el kell ismerni, hogy nekik még sem mosógépük, sem porszívójuk nem volt, viszont akadt pár koca, baromfi és egyéb állatsereglet, akiket ugyancsak el kellett látniuk.) Mindez azonban nem változtat azon a tényen semmit, hogy óriási a felelősségünk. Bizony, oda kell figyelni a Kicsikre és Nagyobbakra, és – nem mellesleg – saját magunkra is, mert a jó példa ragadós, de sajnos a rossz is. Vagyis ne várjuk el a Kisembertől, hogy ne akarjon csipszet nyammogni, ha minden este ezt látja tőlünk.
Az pedig, hogy csomagoljunk neki tízórait a suliba és beleszeljünk pár szelet paprikát, adjunk mellé egy almát és joghurtot, bele kell, hogy férjen az életünkbe.

Recent Posts

Leave a Comment