SzupeRételek Kismamáknak -5 finomság, mely Mindkettőtök javát szolgálja

Kismamaként meglehetősen nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt az egészséges táplálkozás és a kívánósság legmélyebb bugyrai között. Abban az esetben viszont, ha nagy átlagban egészségesen táplálkozunk, vagyis az esetek többségét tekintve nyugalommal gondolunk az elfogyasztott ételek minőségére és mennyiségére, bátran elfelejthetjük a kisebb megingásainkat követő lelkiismeret furdalást.

Mi az a mennyiség, amiben érdemes gondolkodni kismamaságunk idején?

Nos, a kettő helyett evést már régen elfelejtettük – reméljük -, hiszen már nőgyógyászunk és védőnőnk is felnyitotta a szemünket minden bizonnyal, hogy a fenti tézis komoly tévhit. De akkor mégis mennyit együnk ahhoz, hogy nyugodtak lehessünk kisbabánk egészséges fejlődése felől?

Egészen pontosan 1,1 helyett együnk. Vagyis éppen 10%-kal fogyasszunk több ételt, mint várandósságunk előtt. (Forrás: fitpregnancy.com)  Naponta ötször, hatszor együnk kisebb fogásokat. Így emésztésünk, anyagcserénk “fitt” marad és komoly eséllyel előzhetjük meg a gyomorégést, amely oly sok kismamát érint a várandósság idején.

avocado

Forrás: www. sweatleafproducts.com

A következőkben álljon itt 5 gyorstipp, ha egészséges sznekre vágynánk.

  1. Avokádó

Ez a gyümölcs/zöldség nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3-at, amely gyermekünk agyának fejlődését támogatja. Készíthetünk belőle szendvicskrémet, de salátához is kockázhatjuk, vagy önmagában is pirítósunkra kenhetjük.

 

 

 

2. Chia magForrás: www.brakingmuscles.com

Ezek az apró pici azték zsályamagok nem csak Omega-3 zsírsavban gazdagok, de komoly rostforrást is jelentenek szervezetünknek, mely a – hormonok hatására lassulásra hajlamos -anyagcserénknek igazi megváltást hozhat. Mindezek mellett lassítja a cukor felszívódását, melynek következtében elkerülhetjük a kedvezőtlen vércukorszint ingadozást szervezetünkben. Keverjük natúr joghurtba, tegyük salátánkra vagy reggeli müzlinkbe és máris tettünk egy komoly lépést egészségünk felé.

  3. Valódi csirkemell rozskenyéren

Nem csak kismamaságunk idején érdemes elfelejtenünk a sok tartósítószert és adalékanyagot tartalmazó, – egyébként meglehetősen – drága felvágottat, de ebben az időszakban szinte vétek a húsipar ezen termékeivel bombázni szervezetünket. Süssünk inkább egyben csirkemellet vagy pulykát saját ízlésünk szerint fűszerezve és egy-egy szeletet fogyasszunk rozskenyérrel, valamilyen idényzöldséggel. (igen, nem primőrrel a permetszerek és egyéb “csuda” dolgok kiszűrésére. Télen pl. céklát, sárgarépát, káposztát akár savanyítva, savanyított uborkát is tehetünk a szendvicsünkre.)

  4. Szilva

A szilva nem csupán finom, de emésztésünk őre is lehet. Abban az esetben, ha éppen nem jutunk friss szilvához, egy-két kanál nem túlzottan cukrozott lekvár, vagy aszalt gyümölcs is segítségünkre lehet, ha szorult a helyzetünk. Az aszalványokkal azonban érdemes óvatosan bánni magas kalória tartalmuk miatt. Már 2-3 szem is megváltást hozhat, s ezzel akár egy egyhangú téli salátát is feldobhatunk.

5. Spenót

Ez a SzupeRzöldség nem csupán a hagyományos módon készíthet el. Készíthetünk a leveles változatából mártogatóst, de akár zöldségkrémet is szendvicsünkre. Salátaként is kiváló, azonban télvíz idején a primőr változat fogyasztása nagy mennyiségben nem javasolt. A párolt leveleket keverhetjük főtt burgonyával, így igen finom köretet teszünk majd az asztalra. És miért jó nekünk a spenót? Nem csupán vastartalma miatt egészséges ez a zöld levél, de megtalálható benne a várandósság során oly fontos és nélkülözhetetlen folsav és B-vitamin. 

Recommended Posts

Leave a Comment