SzupeRmami SÉF: Fitt Zöldséges Csirkerakottas

Kedves SzupeRmamik!

Ahogy növekszik a Család és nőnek a Kicsik a főzés elengedhetetlen napi rutinná kell, hogy váljon – szerencsére vagy sajnos függően attól, hogy szeretünk, tudunk-e főzni. Ha azonban Kicsik jelenlétében főzünk, márpedig nagyon máshogyan nem tudunk, hacsak nincs lelki erőnk valamilyen extrém időpontban végezni ezt a tevékenységet, akkor a főzésben úgy szeretett FLOW élmény (vagyis a szépen átgondolt bevásárlás, új receptek kipróbálása, megszakítás nélküli munka élménye stb.) általában elmarad. A bevásárlást újabban lista alapján végzem, és az esetek 96 százalékában otthon felejtem a papírocskámat, vagy odaadom a Kisfiam kezébe, aki már a pörgőajtónál eldobja vagy széttépi. De legalább a fejemben nagy vonalakban megmarad a lényeg. Az új receptek pedig, nos, általában elmaradnak. A legújabb módszerem arra, hogy kissé bővítsem a repertoárt egy új füzetben rejlik. Ebbe írogatom fel azt a – sajnos nem túl sok – receptet, amit a Kicsik is megesznek és én is nyugalommal adom nekik, vagyis az egészséges határát súrolják. Ez is a 2017-es év feladata, hogy a füzetecske lapjai egyre teljenek és minél változatosabb, frissebb, egészségesebb, ámde anyagilag finanszírozható ételek kerüljenek az asztalra. A minap SzupeRapunk rukkolt elő egy ötlettel, amit megvalósítottunk és nagyon jól sikerült. Gyors, finom, fitt, de tényleg elfogy nagyon hamar, így ajánlom a dupla adag elkészítését, ha nagy a Család. 🙂

Mi kell hozzá?

1/2 kg csirkemellfilé, 200 g zöldbab, 4 szál sárgarépa, 4 db nagyobb gomba, 100 g zöldborsó, 2 ek. vaj, 3 ek. zabpehelyliszt, 4 dl tej

Hogyan készül?

A csirkemellet felkockázzuk és besózzuk, majd kevés olíva olajon (vagy amilyen zsiradékon főzni szoktunk) megpirítjuk. Hozzáadjuk a vékonyra felkarikázott sárgarépát, a megtisztított, felszeletelt gombát, a zöldborsót és a zöldbabot, majd szépen összesütjük kicsikét. Ezalatt készítünk egy nem túl sűrű besamelt. Megolvasztjuk a vajat, meghintjük a liszttel, majd felöntjük a tejjel és forrásig folyamatosan kevergetjük. Nem sűrítjük be túlságosan. Mielőtt levennénk a tűzről őrölt fehér borssal (nem túl sokkal az Aprónép miatt) és sóval ízesítjük. Az összesütött babos-husis-zöldséges egyveleget egy tűzálló edénybe tesszük, majd ráöntjük a besamelt. Aki szeretné, sovány reszelt sajttal vagy akár mozzarella szeletekkel is beboríthatja a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és  kb 15 perc alatt arany színűre sütjük.

Jó étvágyat! 🙂

Recommended Posts

Leave a Comment