Újra edzés császármetszés után

Kedves SzupeRmamik!

Mindannyian tudjuk, hiszen amióta világ a világ, létezik a fogalom, hogy gyermekünk születését követően az első 6 hét a gyermekágy időszaka. Vagyis ez az a pár hét, amikor a komaasszony felköti a batyujába a hamuban sült pogácsát és átbútorozik a rokonasszonyhoz, hogy segítsen neki a ház, a konyha, a nagyobb gyerekek körül. A régi időkben  ez az időszak szent és sérthetetlen volt, még a kenyeret adó aratások idején is. Hiszen tudták az akkoriak, hogy mekkora igénybe vételt jelent a női szervezet számára egy gyermek világrahozatala. Tudták, hogy ahhoz, hogy az asszony a jövőben gondoskodni tudjon családjáról és el tudja látni feladatait, ebben az időszakban pihenésre van szüksége.

Mára azonban hajlamossá váltunk megfeledkezni erről. Nem egy olyan édesanyáról hallottam már, aki nem is csupán természetes szülés után (bár ebben az esetben is a 6 hét az 6 hét), hanem császármetszést követően, nyüzsgött, sportolásba fogott. Számomra a leghajmeresztőbb annak az anyukának a története volt, aki két héttel a császármetszést követően futni ment a babájával. Itt szeretném leszögezni, hogy nem célom pálcát törni bárki felett, hiszen mindenki maga dönti el, hogy mit hogyan tesz, mennyi ereje van és még sorolhatnám. Pusztán csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha mi ezt nem tesszük meg, ne gondoljuk, hogy mi vagyunk a gyengék. Hagyjunk időt magunknak és minden esetben hagyatkozzunk az orvosunk szavára.

Császármetszést követően sportoktatóként 12 hetet szoktunk javasolni és orvosi kontrollt a testmozgás megkezdése előtt. (Testmozgás alatt az intenzívebb sporttevékenységet értjük, a kellemes séták – ha az orvos másként nem rendelkezik – bátran végezhetők korábban is.) A szülést követő harmadik hónap végére a női intim izomzat kellően visszarendeződik ahhoz, hogy intenzívebb mozgásba kezdjünk, de mindenképpen ügyeljünk a fokozatosságra, különösen akkor, ha rázkódással járó edzésekbe fognánk (pl. futás, aerobic, és minden további sport, ami futással, ugrálással jár).  Ezek a sportok természetes szülés esetén is csak 3 hónappal a Baba születése után javasoltak. Fokozottan óvjuk a heg területét, vagyis hason fekvésben ne végezzünk gyakorlatokat és óvatosan bájunk az olyan testhelyzetekkel (pl. plank/fekvőtámasz/), amelyek nagy terhet rónak a heges területre. Az első időkben óvatosan nyúljunk a súlyzók után is. A nagy súlyzós edzések – az anyatej megóvása miatt is* – a műtétet követően nem ajánlottak egészen addig, amíg orvosunk erre engedélyt nem ad.

Szülést követő hasizom munka előtt feltétlenül vizsgáljuk meg hasunkat, s ha nem vagyunk biztosak magunkban, kérjük orvosunk segítségét, hogy állapítsa meg, hasizmaink szét vannak-e nyílva. Abban az esetben, ha a válasz igen, semmiképpen ne kezdjünk hasprésekbe és egyéb, hagyományos hasizom gyakorlatokba! Ebben az esetben segítségünkre lehet a LoveYourBelly módszer, melyről itt olvashatunk bővebben.

Fokozatosan kezdjük terhelni magunkat. Érdemes azokat a gyakorlatokat végezni az első egy hónapban, melyeket várandósságunk alatt alkalmaztunk, amennyiben sportoltunk ebben az időszakban. Ideális lehet a gyors gyaloglás, a Spinning (magasra emelt kormánnyal, pulzuskontrollal), a görkorcsolya, a saját testsúllyal végezhető gyakorlatok. Újrakezdéshez tiszta szívből ajánlom a SzupeRmami BabyFLOW Tornát, melyen Kisbabánk is részt vehet, s ha már elmúlt 6 hónapos, vagyis magabiztosan tudja tartani fejecskéjét, maga is aktív részese lehet sportolásunknak. A gyakorlatok keményen megdolgoztatják egész testünket, mégis biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen a BabyFLOW ugrálás mentes és figyelembe veszi testünk várandósság alatt bekövetkezett változásait.

Saját tapasztalatból mondom – a harmadik császármetszésen túl – , hogy újra lehet kezdeni, vissza lehet hozni korábbi edzettségünket, sőt, azt túl is lehet szárnyalni. A magunkkal szemben tanúsított türelem azonban elengedhetetlen, hiszen az edzés, a fittség nem lehet cél, csupán eszköz egy egészséges, teljes, boldog élethez.

(* A szoptatás alatt végzett intenzív testmozgás hatással lehet az anyatej mennyiségére és minőségére. Figyeljünk Babánkra, testünkre és ha szükséges, kérjük ki szoptatási tanácsadó, védőnő, gyermekorvos véleményét. A sporttevékenység anyatejre gyakorolt hatása egyénenként eltérő lehet.)

Recommended Posts

Leave a Comment